Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Νέα επιδείνωση από 16/12

Ενδιαφέρουσα αποτελεί η εξέλιξη του καιρού καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση του από τα δυτικά από αύριο αργά το βράδυ.Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία καταδείχνουν υψηλά ποσά υετού στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται να σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στις προαναφερθείσες περιοχές.Στην υπόλοιπη δυτική,νότια και ανατολική χώρα θα σημειωθούν στην ίδια χρονική περίοδο κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ εδώ οι πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα λόγω τις σχετικής ανόδου της θερμοκρασίας που θα επέλθει.Ενδεικτικός ο παρακάτω χάρτης θερμοκρασίας στα 850hp του gfs:



Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με υετό όπως απεικονίζεται στο παρακάτω προγνωστικό χάρτη υετού:



Η νέα κακοκαιρία αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 18/12.Βεβαίως οι χιονοπτώσεις καθώς θα βαδίζουμε προς την Τρίτη θα σημειώνονται σε υψηλότερα υψόμετρα και στις περιοχές της βορείου Ελλάδος.

Η σημερινή μέρα κυριαρχείται από την κακοκαιρία που πλήττει την χώρα μας,τουλάχιστον στα βόρεια και τα κεντρικά τμήματα της, με χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος. Τα φαινόμενα είναι κατά βάση ασθενή έως μέτριας εντάσεως και μόνο κατά διαστήματα και κατά τόπους ενισχύονται λίγο περισσότερο κυρίως στις ΒΑ περιοχές της χώρας. Είναι βέβαιο ότι αυτή η ιδιόμορφη κακοκαιρία χρήζει ανάλυσης με τον τρόπο που αναπτύχθηκε στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και τις παλινδρομήσεις των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων κατά την διάρκεια της εβδομάδος που διανύσαμε. Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 10/12 η πλειοψηφία αυτών προέβλεπε σημαντικότατη επιδείνωση του καιρού για σήμερα(15/12) με πολύ υψηλά ποσά υγρασίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα,γεγονός που θα μεταφράζονταν σε έντονες χιονοπτώσεις στις ΒΑ περιοχές της χώρας ενώ θα χιόνιζε αξιόλογα σε όλα τα ορεινά και πεδινά της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδος. .Εν συνεχεία, τα μοντέλα επέμεναν και την Τρίτη(11/12)για την κακοκαιρία με μία διαφοροποίηση ως προς τα στοιχεία της Δευτέρας. Πλέον προέβλεπαν με μεγαλύτερη πιθανότητα για έντονες χιονοπτώσεις εκτός από τα ΒΑ και στις υπόλοιπες περιοχές τις Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ενδεικτικώς, να αναφέρω ότι για την Θεσ/νίκη διαδραματίζονταν καταστάσεις του 1988 στους προγνωστικούς χάρτες με κυριολεκτικό "θάψιμο" της πόλης από τον χιονιά. Την Τετάρτη(12/12) τα προγνωστικά στοιχεία παρέμειναν αναλλοίωτα σε όλα τους τα τρεξίματα και έδειχναν να σταθεροποιούνται στην πρόγνωση της Τρίτης. Κι όμως την Πέμπτη(13/12) αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά η αναξιοπιστία των προγνωστικών μοντέλων στην ακριβή πρόγνωση του καιρού ειδικά σε τέτοιες ιδιόμορφες κακοκαιρίες όπως η τρέχουσα. Αίφνης μετέβαλλαν τους προγνωστικούς χάρτες, μείωσαν την υγρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας,εμφάνιζαν πιο ανίσχυρο το χαμηλό στο βόρειο Αιγαίο ενώ μόνο τη ψυχρή εισβολή διατήρησαν ως είχε. Με νέα δεδομένα πλέον από την Πέμπτη, η κακοκαιρία δεν θα ήτο τόσο σοβαρή όσο αρχικώς είχε προβλεφθεί ενώ και η διάρκειά της θα ήταν εμφανώς μικρότερη από τις αρχικές προγνώσεις. Παρ' όλα ταύτα η αλλαγή του καιρού ήταν ιδιαίτερη αισθητή στους κατοίκους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος ενώ "έντυσε"(και συνεχίζει να "ντύνει") πολλές περιοχές στα λευκά έστω κι αν ήταν πιο περιορισμένης κλίμακας απ' ότι έδειχναν τα στοιχεία την Τετάρτη(12/12). Τέτοιες συμπεριφορές από τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα δεν είναι καθόλου σπάνιες αντιθέτως είναι σύνηθες φαινόμενο η αλλαγή στους χάρτες πρόγνωσης της τελευταίας στιγμής,ειδικά στα χαμηλά που δημιουργούνται στην περιοχή του Αιγαίου. Εδώ αναδεικνύονται και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετεωρολόγοι στην πρόγνωση του καιρού καθώς πρέπει συνεχώς να παρακολουθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να τα επαληθεύουν συνεχώς..