Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Η μετεωπορεία της εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία, τις γιορτινές ημέρες(από κάθε άποψη) προβλέπεται σταδιακά από τα δυτικά να αλλάξει ο καιρός ως φυσικό επακόλουθο της κατάρρευσης του αντικυκλώνα που μας επηρέαζε τις τελευταίες ημέρες. Συνεπώς, διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά(αβαθή κατά βάση) πρόκειται να διαπεράσουν την περιοχή μας προκαλώντας βροχές στα πεδινά Ηπειρωτικά αλλά και στις νησιωτικές περιοχές ενώ θα δώσουν χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος.
Αναλυτικότερα, αύριο(24/12) αναμένεται σε γενικές γραμμές καλός καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες όμως σταδιακά από τα ΒΔ θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές στην Δυτική Ελλάδα. Η άνεμοι δεν φαίνεται να δημιουργούν κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται το πρωί χαμηλές, ιδίως στην Δυτική Μακεδονία, ενώ το μεσημέρι θα κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα( 9-10β στην βόρεια χώρα, 12-17 στις υπόλοιπες περιοχές). Ανήμερα των Χριστουγέννων ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή μεταβολή σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Ήδη από τις πρωινές ώρες στην Δυτική/ΒΔ χώρα θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ενώ θα ξεκινήσουμε με αραιές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά του ηπειρωτικού κορμού της χώρας και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδα. Δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη. Οι άνεμοι στην περιοχή του Ιονίου θα πνέουν από ΝΑ διεύθυνση μέχρι 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι ΒΑ άνεμοι θα κυμαίνονται μέχρι τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 8-9 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες(12-16). Την Τετάρτη(26/12) Στην Δυτική χώρα, τα ηπειρωτικά, και στο Βόρειο Αιγαίο θα σημειώνονται βροχές κατά τόπους δεν αποκλείτεται να είναι κάπως πιο έντονες κυρίως στα Δυτικά, ενώ πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές ίσως εκδηλωθούν και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Χιόνια και μάλιστα πυκνά θα σημειώνονται στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ 5-6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην Βόρεια Ελλάδα.
Την πέμπτη(27/12) θα εξακολουθήσουν οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά σε όλα τα ηπειρωτικά τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα. Σταδιακά θα φαινόμενα θα περιορστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι άνεμοι στα επίπεδα της Τετάρτης, όπως και η θερμοκρασία.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στην Ευρώπη προς την πρωτοχρονιά αναμένεται κύμα ψύχους του οποίου η εξέλιξη θα παρακολουθείται στενώς καθώς ενδέχεται να επηρεάσει και την περιοχή μας.Στην περιοχή μας με κάθε επιφύλαξη διαφαίνεται μία έντονη κακοκαιρία με νοτιάδες και βροχές την παραμονή πρωτοχρονιάς. Εδώ παραθέτω τον προγνωστικό χάρτη στα 850(θερμοκρασίας) για τις 31/12: