Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Πρόβλεψη μέχρι Παρασκευή..

Παρόλα τις παλινδρομήσεις των προγνωστικών μοντέλων τις τελευταίες ημέρες, πλέον αρχίζει να ξεδιαλύνεται η εικόνα του καιρού για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ελέω και πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 5-6 βαθμών σε ολόκληρη την χώρα. Αρχικώς, αύριο παραμονή πρωτοχρονιάς, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ασθενές χαμηλό εκ δύσεως, το οποίο προβλέπεται να κινηθεί ανατολικότερα επηρεάζοντας την χώρα μας κυρίως τις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές σε πρώτη φάση, ενώ μετέπειτα θα επηρεαστούν και τα νησιά του Κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Το προαναφερθέν χαμηλό θα προκαλέσει βροχές(πιθανώς έντονες κατά τόπους) στις εν λόγω περιοχές και ίσως και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και πιθανώς στα νησιά του Αιγαίου. Εντούτοις, οι άνεμοι δεν φαίνεται να ενισχύονται ιδιαιτέρα, θα φτάσουν μέχρι τα 6 μποφόρ στα ανοιχτά στου βορείου και κεντρικού Αιγαίου από ΑΒΑ διευθύνσεις ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν παρόμοια αλλά από ΝΑ διευθύνσεις. Η θερμοκρασία στα ίδια περίπου επίπεδα με την σημερινή ημέρα θα αγγίξει στη Βόρεια χώρα τους 7-9 βαθμούς ενώ στην Κεντρική και νότια θα φτάσει από 11-17 βαθμούς.
Την Τρίτη(1/1) μία διαταραχή από την Κεντρική Ευρώπη αναμένεται να «εισχωρήσει» στην χώρα μας από τα ΒΔ προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην Δυτική, κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σε συνδυασμό με αυτήν την ψυχρή εισβολή διαφαίνεται με κάθε επιφύλαξη(οι παλινδρομήσεις των μοντέλων δεν μας επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό του υετού) και η δημιουργία ενός χαμηλού στο Κεντρικό Αιγαίο με την διαδικασία του εμπλουτισμού με υγρασία της ψυχρής εισβολής με συνέπεια να προκαλέσει βροχές και χιόνια και μάλιστα πυκνά(κατά τόπους) στα ορεινά αλλά πιθανώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρη την χώρα. Αρχικά, βροχές θα σημειώνονται στην κεντρική, ανατολική και νότια Ελλάδα κατά τόπους ισχυρές ενώ σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ενισχυθούν ιδιαιτέρως στο Αιγαίο, θα παραμείνουν όμως βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα ενισχυθούν και θα στραφούν σε ΒΔ φτάνοντας τα 7 μποφόρ ίσως και τα 8. Η θερμοκρασία σε πτώση στην βόρεια και δυτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.
Την Τετάρτη(2/1) η πτώση της θερμοκρασίας θα γενικευτεί κατά συνέπεια θα πέσει ο υδράργυρος και στην υπόλοιπη χώρα. Οι βροχές θα εντοπίζονται στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα με τάση να εξασθενήσουν και εκεί. Στην υπόλοιπη χώρα μόνο κάποιες νεφώσεις θα επικρατούν αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. Βοριάδες θα πνέουν σε ολόκληρη την χώρα μέχρι 6-7 μποφόρ στα ανοιχτά του Αιγαίου κυρίως ενώ η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 5-6 στη βόρεια χώρα, και στην υπόλοιπη 8-13 βαθμούς.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως κατά των νυχτερινών ωρών όπου θα σημειώνεται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ισχυρός παγετός. Πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά την Παρασκευή.
Για την περεταίρω εξέλιξη υπάρχει κάποια διχογνωμία στα μοντέλα και δεν δύναται να εκτιμηθεί προς το παρόν κάποια επικρατούσα κατάσταση.