Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Καλοκαιρίας συνέχεια..

Όπως ακριβώς αναμενόταν από την πλειοψηφία των προγνωστικών μοντέλων έπειτα του χιονιά ο καιρός εξομαλύνθηκε υπό την επήρεια ενός αντικυκλώνος ο οποίος σημειωτέον μετέφερε πολύ θερμές αέριες μάζες από τα βόρεια της Αφρικής και από την Κεντρική μεσόγειο ακολούθως με συνέπεια την μετατροπή του χειμώνα σε άνοιξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων(καιρική άνοιξη, όχι πολιτική). Η ηλιοφάνεια, οι πρωινές ομίχλες, και οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν τον καιρό της χώρας μας.
Αναλυτικότερα, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επικρατήσει καλοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα, δεν θα λέιψουν όμως κάποιες ασθενείς βροχές στα ΒΔ αλλά και στην Θράκη άνευ σημασίας καθώς όπου σημειώνονται βροχές θα βελτιώνεται ο καιρός, δηλαδή οι βροχές θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα. Από πλευράς ανέμων δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ούτε στο Αιγαίο ούτε στο Ιόνιο ένώ οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε ανοιξιάτικα επίπεδα φθάνοντας στα βόρεια μέχρι τους 18 βαθμούς(ανεπαίσθητη πτώση την Κυριακή της τάξεως των 2-3 βαθμών) στην υπόλοιπη χώρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 18-21 βαθμούς!!
Η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με νέα άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4-6 βαθμούς ξεπερνώντας κατά πολύ της φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή. Ενδεικτικά, την Δευτέρα τα θερμόμετρα το μεσημέρι θα δείχνουν 20 βαθμούς ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη ίσως ξεπεράσει και τους 22 βαθμούς!!
Την ίδια περίοδο διαφαίνεται αλλαγή του σκηνικού στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη από ένα βαθύ χαμηλό(990hp) το οποίο θα διεισδύσει προς την κεντρική Ευρώπη προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια ακόμη και στα πεδινα της νότιας Γερμανίας.
Την Πέμπτη(6/3) σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία αυτή η διαταραχή της Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να επηρεάσει και την χώρα μας με βροχές και καταιγίδες κυρίως την Δυτική, κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία με συνέπεια να μην ξεπεράσει τους 10 βαθμούς στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας. Επίσης, χιόνια θα σημειώνονται στα χιονοδρομικά της ΒΔ Ελλάδας από το απόγευμα.
Νεώτερα για αυτή την ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε επόμενο άρθρο όπου θα συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία καθώς ο Μάρτιος είναι κατα κανόνα ευμετάβλητος μήνας με αποτέλεσμα τα προγνωστικά να έμφανίζουν χαμηλή προγνωσιμότητα.