Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Έπονται βροχές..

Προς επιβεβαίωση όλων των προγνωστικών στοιχείων η προβλεπόμενη περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας από την απελθούσα Κυριακή και έπειτα συντελέσθηκε με εντυπωσιακό τρόπο καθώς επικράτησαν σε ολόκληρη την χώρα οι υψηλές θερμοκρασίες της τάξεως των 7 βαθμών άνω των φυσιολογικών επιπέδων της εποχής που διανύουμε.
Ο καιρός όμως μας επιφυλάσσει βροχερή συνέχεια καθώς από αύριο Τετάρτη αναμένεται να μας επηρεάσει μία ασθενής διαταραχή από τα ΒΔ προκαλώντας κάποιες ασθενείς βροχές κυρίως στην Δυτική Ελλάδα και κατά δεύτερο λόγο στην Βόρεια χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις που κατα διαστήματα θα αυξάνονται στην Ηπειρωτική χώρα και στο Βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά, καθώς θα σημειώσει μία ανεπαίσθητη πτώση στην Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ διευθύνσεων φθάνοντας τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. Στα αξιοσημείωτα του καιρού, η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από την Βόρεια Ευρώπη προς την Κεντρική Ευρώπη με άμεση συνέπεια την εκδήλωση χιονοπτώσεων ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Νότιας Γερμανίας αλλά και ευρύτερα των Άλπεων. Ενδεικτικώς, στα πεδινά της Βαυαρίας ο υδράργυρος δεν θα υπερβεί το μεσημέρι τους 1-2βαθμούς.
Την πέμπτη(6/3), στην Δυτική Ελλάδα ο καιρός ενδέχεται να επιδεινωθεί με συνέπεια να εκδηλωθούν ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες κυρίως προς τις μεσημβρινές ώρες ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες στα Βόρεια και κεντρικά θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν βροχές μέτριας εντάσεως. Δεν αποκλείονται φαινόμενα και στην νότια Ελλάδα από το απόγευμα και έπειτα. Απο πλευράς θερμοκρασίας, θα σημειωθεί μικρή πτώση ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα.Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα πάρα ταύτα θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.
Την παρασκευή(7/3) το χαμηλό(1005hp) της κεντρικής μεσογείου θα κινηθεί σταδιακώς προς την περιοχή μας επιδεινώνοντας τον καιρό σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα από τα ΒΔ.Χαρακτηριστικό δε ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα δυτικά προς τα ανατολικά ελέω της διείσδυσης της ψυχρής επιφάνειας του χαμηλού από τα δυτικά.Βεβαίως, η πτώση δεν θα είναι σε επίπεδα χειμωνιάτικα αλλά στα φυσιολογικά πλαίσια της εποχής.Το κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτής της διαταραχής θα είναι η ισχυρές κατά τόπους βροχές που θα προκαλέσει σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα αλλά και σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου αλλά και στα δωδεκάνησα. Δεν αποκλείεται στην Δυτική και Βόρεια Ελλάδα η εκδήλωση καταιγίδων σε συνδυασμό με ηλεκτρικά φαινόμενα. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6-7 μποφόρ από Νότιες διευθύνσεις. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου όπου και θα αρχίζει σταδιακά να παρέρχεται.
Νεώτερα στοιχεία σε επόμενο άρθρο όπου και θα εκτιμηθεί ο καιρός της Καθαράς Δευτέρας.