Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Άνοδος της θερμοκρασίας...

Ύστερα από ένα διάλειμμα από τις καλοκαιρινές συνθήκες που επέβαλε η κατάβαση δροσερών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια σε συνδυασμό μέ ένα αβαθές χαμηλό εκ δύσεως το οποίο προκάλεσε αρκετές βροχές στην ανατολική κυρίως χώρα, ο υδράργυρος είναι διατεθειμένος να ξανά πάρει την ανιούσα!!
Από αύριο Τετάρτη(3-9) λοιπόν αναμένεται η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας η οποία προς τα τέλη της εβδομάδας και κυρίως το Σ/Κ θα κυμαίνεται στα όρια του φθινοπωρινού καύσωνα!

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στη προέκταση του αντικυκλώνα από τα ΒΔ της αφρικανικής ηπείρου προς τη χώρα μας με συνέπεια τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς την ανατολική Ευρώπη άρα και στην Ελλάδα. Η πρωταρχική αιτία της ώθησης προς τη χώρα μας του αντικυκλώνος αυτού, ο οποίος σημειωτέον θα έχει 1015hp στο κέντρο, είναι ένα αρκετά βαθύ χαμηλό το οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί στη περιοχή της Ιρλανδίας με κέντρο αρχικά τα 990hp αλλά με τάση βύθισης στα 980 προς τη Παρασκευή, όπου θα πλήξει με ισχυρές βροχές κατά τόπους ένα μεγάλο μέρος της ΒΔ Ευρώπης ενώ στη Περιοχή της Μ. Βρετανίας αναμένονται επιπλέον πολύ ισχυροί άνεμοι!

Παρατηρούμε λοιπόν στο παρακάτω χάρτη την αίτια της θερμοκρασιακής αύξησης στη περιοχή μας: Ο Χάρτης απεικονίζει στα 500hp το γεωδυναμικό ύψος και τη βαρομετρική διάταξη των συστημάτων όπως θα είναι τη Παρασκευή:







Όπως προανέφερα το Σ/Κ η θερμοκρασία θα φθάσει σχεδόν σε επίπεδα καύσωνα για τα δεδομένα της εποχής καθώς αναμένεται να προσεγγίσει -ακόμη και να υπερβεί- τους 35-36 βαθμούς στις κλασικές στη ζέστη περιοχές!!Βεβαίως στα νησιά η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κατά 4-6 βαθμούς χαμηλότερα ελέω του μελτεμιού που θα υπερισχύει εκεί. Στα αξιοσημείωτα του καιρού η μερική αστάθεια που διαφαίνεται στα ορεινά της ΒΔ Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου...

Παρατηρήστε τη θερμοκρασία στα 850 hp το μεσημέρι του Σαββάτου:








Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τουλάχιστον μέχρι τη Τρίτη(9-9). Από εκεί και πέρα ενδέχεται μικρή κάμψη του υδραργύρου -στη βόρεια Ελλάδα αρχικά- έτσι ώστε σταδιακά να εναρμονίζεται με τα φυσιολογικά της εποχής επίπεδα...Για νεώτερα στοιχεία σε επόμενο άρθρο...

Καλό χειμώνα!