Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ο καιρός της εβδομάδας...

Κατ' αρχήν, να σημειώσω το γεγονός ότι στην Μ. Βρετανία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από τις καταιγίδες που την έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες. Αυτή η εικόνα παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης από ισχυρά χαμηλά που διέρχονται από τις περιοχές δια του ατλαντικού ωκεανού!
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι νέα βαρομετρικά χαμηλά θα πλήξουν και πάλι τη δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα οι αρχές εκεί να τεθούν εκ νέου σε επιφυλακή.
Βέβαια αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη ωχριά μπροστά σε αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι στον κόλπο του Μεξικού!! Ο λόγος για τον Τυφώνα Αικ που κατέφθασε στις ακτές της Κούβας με ανέμους 195km/h προκαλώντας πλημμύρες και σημαντικότατες ζημιές. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 800.000 άτομα που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ η κυβέρνηση της Κούβας απηύθυνε νέα έκκληση για βοήθεια.

Στα καθ' υμάς τώρα, σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία που διαθέτω οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι, καθώς από εκεί και έπειτα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας από τη Βόρεια Ελλάδα η οποία όμως μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης θα έχει γίνει αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Έτσι την Τετάρτη(10-9) φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες( 30-32 στα ηπειρωτικά,25-28 στα νησιά), με αρκετή ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα κατά συνέπεια χωρίς ίχνος βροχής
και με ανέμους οι οποίοι στο βαθμό που πνέουν στο Αιγαίο θα είναι αρκετά ενισχυμένοι!Ιδίως στο Κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φθάνουν απο ΒΑ τα 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα δεν θα υπερβαίνουν τα 5 μποφόρ.
Την Πέμπτη(11-9) ο καιρός θα παραμείνει παρόμοιος με την Τετάρτη. Η μοναδική διαφοροποίηση θα είναι η μικρή εξασθένηση του βοριά στο Αιγαίο πέλαγος.

Την Παρασκευή(12-9), το Σάββατο(13-9) και την Κυριακή(14-9) δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στον καιρό.
Προβλέπεται όμως μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς ενώ οι άνεμοι θα είναι παντού εξασθενημένοι. Γενικώς, θα επικρατεί καλοκαιρινός καιρός με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα!

Το ενδιαφέρον του καιρού εστιάζεται στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας όπου ένα χαμηλό από την κεντρική μεσόγειο διαφαίνεται να κινείται προς την περιοχή μας σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα στη Σκανδιναβία αλλά και το χαμηλό στην Ρωσία, προβλέπεται - αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των προγνωστικών μοντέλων- να προκαλέσουν γενικευμένες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σε καθαρώς φθινοπωρινά επίπεδα!
Όσο πλησιάζουμε προς αυτές τις ημέρες τόσο θα ξεδιαλύνεται και η κατάσταση!

Παρατηρήστε στον παρακάτω χάρτη την πτώσις της θερμοκρασίας την Τετάρτη.(Στα 850hp):(κλικ για μεγέθυνση)



Ενώ εδώ απεικονίζεται η αλλαγή του καιρού που διαφαίνεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο χάρτης απεικονίζει στα 500hp το γεωδυναμικό ύψος και την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων:(κλικ για μεγέθυνση)