Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Φθινόπωρο...

Προς επαλήθευση των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων ο καιρός μετεβλήθη επιτέλους σε πιο φθινοπωρινός καθώς κυριαρχούν οι πυκνές νεφώσεις και οι βροχές -κατά διαστήματα έντονες στην Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η θερμοκρασία παρουσίασε πτώση σε ολόκληρη τη χώρα και πλέον δεν υπερβαίνει τους 27 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα και τους 30-31 στην υπόλοιπη χώρα. Οι βροχές για σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές περίπου με την ίδια ένταση.
Αύριο, Τρίτη(16-9) ο καιρός θα παραμείνει άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας κυρίως χώρας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται στο Ιόνιο, την ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένεται η ημέρα να ξεκινήσει καλύτερα, με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Παρά ταύτα, η αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι αρκετή ώστε οι νεφώσεις να πυκνώσουν προς το απόγευμα και να σημειωθούν βροχές ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κεντρική και ανατολική Μακεδονία Εις σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, αυτή δεν θα υπερβεί τους 25-26 στη βόρεια χώρα και τους 28-30 στην υπόλοιπη. Οι άνεμοι δεν θα προκαλούν προβλήματα.
Την Τετάρτη(17-9) σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία, καταδεικνύεται νέα αλλαγή στον καιρό της Δυτικής, κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες ενώ δεν αποκλείεται κατά διαστήματα να προσλαμβάνουν έντονο χαρακτήρα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές καλός, με λίγες νεφώσεις μόνον κατά τόπους αυξημένες.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση σε ολόκληρη την χώρα καθώς δεν θα ξεπεράσει τους 23 στην Βόρεια Ελλάδα και τους 25-28 στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μέτριοι, χωρίς προβλήματα στις θάλασσες.
Την Πέμπτη(18-9) ο καιρός προβλέπεται βελτιωμένος ως προς τα φαινόμενα σε ολόκληρη την χώρα. Θα σημειωθεί όμως νέα πτώση της θερμοκρασίας λόγω της ψυχρής μεταφοράς αερίων μαζών από τα βόρεια Βαλκάνια Έτσι στη βόρεια Ελλάδα μετά δυσκολίας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 20 και την υπόλοιπη χώρα τους 23-26.Οι άνεμοι βοριάδες στα πελάγη, γύρω στα 6-7 μποφόρ.
Την Παρασκευή(19-9) δεν αναμένεται καμία αξιόλογη μεταβολή.

Όσον αφορά τις ενδείξεις από τα στοιχεία που διαθέτω - και με κάθε επιφύλαξη- διαφαίνεται το Σάββατο(20-9) νέα σημαντική αλλαγή καθώς ένα χαμηλό από την κεντρική μεσόγειο θα κινηθεί προς την χώρα μας προκαλώντας γενικευμένες βροχές παντού. Η εν λόγω αλλαγή θα συνδυαστεί με ψυχρούς βοριάδες κατά συνέπεια η ταπείνωση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι σημαντική, και μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο τιμών του μήνα που διανύουμε.


Παρατηρήστε στον υποκείμενο χάρτη τα επίπεδα της θερμοκρασίας στα 850hp το μεσημέρι της Πέμπτης(18-9).(κλικ για μεγέθυνση):