Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Επιδείνωση το Σ/Κ...

Κρίνω απαραίτητη την συγγραφή νέου άρθρου καθώς ανέκυψαν νέα σημαντικά προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού της περιοχής μας.
Η αλλαγή του καιρού που βιώνουμε όλοι μας τις τελευταίες ημέρες, την οποία τα προγνωστικά μοντέλα είχαν επισημάνει πολλές ημέρες πριν τον ερχομό της, πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και μάλιστα προς το Σ/Κ διαφαίνεται νέα επιδείνωση του καιρού.
Όσον αφορά την σημερινή ημέρα, αναμένονται βροχές ή καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ιδίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 25 βαθμούς στην Βόρεια χώρα και τους 28-29 στην υπόλοιπη.
Αύριο Πέμπτη(18-9) προβλέπεται ως προς τα φαινόμενα βελτιωμένος καιρός παντού. Η θερμοκρασία όμως θα παρουσιάσει νέα πτώση και δεν θα υπερβεί τους 20 βαθμούς στην βόρεια χώρα και τους 24-26 στην υπόλοιπη. Κάποια αστάθεια ίσως εκδηλωθεί σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας όπως επίσης και στο Αιγαίο αλλά θα είναι περιορισμένης δυναμικής.
Οι άνεμοι θα πνέουν κοντά στα 6 μποφόρ σε Αιγαίο και Ιόνιο(κυρίως στα ανοιχτά αυτών).
Την Παρασκευή(19-9) ο καιρός θα παραμείνει παρεμφερής με την Πέμπτη. Ούτε η θερμοκρασία αναμένεται να μεταβληθεί αξιόλογα. Πιθανώς, να ενισχυθεί το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο(ιδίως στα ΝΑ).
Το Σάββατο(20-9) προδιαγράφεται στα διεθνή προγνωστικά μοντέλα μία σοβαρή αλλαγή του καιρού με έντονες βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Ήτοι, η πλειοψηφία των προγνωστικών μοντέλων συμφωνούν ότι ένα χαμηλό που θα βρίσκεται την Παρασκευή στα νότια της Ιταλίας με κέντρο(1015hp) κατά την κίνηση του προς την περιοχή μας θα τροφοδοτηθεί με πολύ υψηλά ποσά υγρασίας και θα βυθιστεί(1000hp) με αποτέλεσμα την εκτόνωση του ακριβώς πάνω από την χώρα μας. Ήδη, από τα ξημερώματα θα βρέχει έντονα στην δυτική Ελλάδα ενώ παράλληλα οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκτείνονται προς τα ανατολικά επηρεάζοντας σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι από το μεσημέρι κυρίως και έπειτα προβλέπεται σημαντική επιδείνωση του καιρού και στη Αττική, ενώ ιδιαίτερα έντονες θα είναι βροχές και οι καταιγίδες στην Πελοπόννησο, την Στερεά, και το βόρειο Ιόνιο. Βεβαίως, καταιγίδες και μάλιστα ισχυρές αναμένεται να πλήξουν και την Βόρεια Ελλάδα.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα, δεν θα ξεπεράσει τους 16-17 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα και τους 21-23 στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις και θα είναι ενισχυμένοι γύρω στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 7 μποφόρ και τοπικά 8.
Την Κυριακή(21-9) ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου όπου αναμένονται ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Η τάση όμως του καιρού κατά την διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τέλος της θα είναι να βελτιώνεται σταδιακά κι από τα δυτικά. Οι άνεμοι και η θερμοκρασία στα επίπεδα του Σαββάτου.

Αυτά μέχρι νεωτέρας.

Παραθέτω τον χάρτη πρόγνωσης στα 500hp του γεωδυναμικού ύψους και της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων όπως αποτυπώνεται από το αμερικανικό μοντέλο για το Σάββατο(20-9).