Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα μεταβολή...

Πράγματι, το κυκλοφοριακό καθεστώς της ατμόσφαιρας για τα δεδομένα της εποχής,μας εκπλήσσει ευχάριστα όλους τους "καιρολάτρες". Είναι γεγονός ότι κανείς δεν πίστευε τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο η κυκλοφορία θα θυμίζει εμφατικά τον χειμώνα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα ούτε εγώ ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη στον καιρό. Προφανώς, επηρεασμένος από τους δύο τελευταίους χειμώνες όπου κατά γενική ομολογία απογοήτευσαν καθώς επικράτησαν συνθήκες ανομβρίας και ήπιων θερμοκρασιών ενώ ήσαν λίγες και οι "ψυχρές επισκέψεις" από την Ευρώπη.

Επί της ουσίας διανύουμε άλλη μία εβδομάδα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών και με αρκετές βροχές σε ολόκληρη την χώρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το προγνωστικά μοντέλα αναμένεται νέα σημαντική μεταβολή του καιρού από σήμερα το απόγευμα και έπειτα η οποία θα λάβει χώρα εκ των δυτικών της χώρας μας.
Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, σήμερα στην δυτική και Βόρεια κυρίως χώρα επικρατούν νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία αναμένεται να πυκνώσουν και να σημειωθούν προς το βράδυ βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, αλλά με σχετικά γρήγορη επέκτασις προς τα ανατολικά με συνέπεια να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ιδίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Για αύριο Πέμπτη(25-9) προβλέπεται βροχερός, άκρως φθινοπωρινός καιρός. Ήδη τα ξημερώματα θα βρέχει έντονα στην δυτική, βόρεια και ΝΑ χώρα ενώ στην υπόλοιπη οι βροχές θα είναι σαφώς πιο ασθενείς και τοπικού χαρακτήρα. Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση κατά τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία σε χαμηλότατα για την εποχή επίπεδα καθώς δεν πρόκειται να υπερβεί τους 16 στην βόρεια Ελλάδα και τους 20-24.Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Την Παρασκευή(26-9) ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι σαφώς μεγαλύτερα αλλά η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα παραμείνει λόγω του χαμηλού που θα βρίσκεται στα βόρεια Βαλκάνια, με συνέπεια την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιων βροχών και ίσως καταιγίδων κυρίως στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να μεταβληθεί αξιόλογα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Βόρειους και θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Παρατηρήστε στο παρακάτω χάρτη την κυκλοφορία της ανώτερης τροπόσφαιρας στα 300hp όπως ακριβώς θα είναι την Πέμπτη το μεσημέρι:(κλικ για μεγέθυνση):