Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ο καιρός της εβδομάδας...

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο 10ήμερο ο καιρός στην χώρα μας προσομοιάζει με τον βρετανικό καιρό καθώς η έντονη νεφοκάλυψη του ουρανού, οι βροχές και οι καταιγίδες, αλλά και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες χαρακτήρισαν και καθόρισαν τον καιρό στην χώρα μας. Βεβαίως, υπήρχαν και περιοχές που δεν αισθάνθηκαν τόσο έντονα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά καθώς σε εκείνες η παρουσία του ήλιου ήταν εντονότερη αλλά όπως και να έχει το θέμα η Βόρεια, η δυτική και η κεντρική Ελλάδα θυμίζουν αυτές τις ημέρες την Βρετανία! Προς επίρρωση αυτού χτές και σήμερα επικρατούν νεφώσεις και βροχές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες κυρίως στις προαναφερθείσες περιοχές. Η αιτία που συντήρησε αυτή την κατάσταση επί τόσες ημέρες δεν ήταν άλλη από την παρουσία ενός στάσιμου χαμηλού στην ανώτερη τροπόσφαιρα συνοδευόμενο από αρκετά ψυχρή αέρια μάζα για την εποχή της τάξεως των -20 βαθμών Κελσίου!Ουσιαστικά, ήταν μία "ψυχρή λίμνη" οποία αποκομμένη από την γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας εγκαταστάθηκε στα Βαλκάνια με συνέπεια να τροφοδοτεί την χώρα μας με υψηλά ποσά υγρασίας και λανθάνουσας θερμότητας με όλες τις θερμοδυναμικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτά... Όπως όλα δείχνουν ήδη αυτό το χαμηλό κινείται αργά προς τα ΝΑ και σιγά-σιγά θα απέλθει από την περιοχή μας. Κατά συνέπεια, αύριο ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Δεν θα λείψουν όμως κάποιες βροχές μέτριας εντάσεως στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα όπως επίσης και στα ανατολικά ηπειρωτικά οι οποίες όμως δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Το απόγευμα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ενώ οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα.
Την Τρίτη(30-9) ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση με την συνδρομή του αντικυκλώνος με κ
έντρο(1020hp). Θα επικρατήσουν λίγες μόνον νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα αυξηθεί εκ νέου. Οι άνεμοι δεν θα προκαλούν προβλήματα.
Την Τετάρτη(1-10) προβλέπεται γενική στροφή του ρεύματος σε Νότιο/ΝΔ τόσο στην επιφάνεια όσο και στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Κατά συνέπεια, θα κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες ασθενείς βροχές στα ΒΔ/δυτικά τμήματα της χώρας μας. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί ελαφρώς ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.
Την Πέμπτη(2-10) ο καιρός δεν θα μεταβληθεί ιδιαίτερα. Όμως εξαιτίας του θερμού και υγρού ρεύματος ο καιρός θα καταστεί στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα πιο νεφελώδης και υγρός. Μάλιστα, στα ΒΔ ίσως εκδηλωθούν και κάποιες καταιγίδες ενώ στις υπόλοιπες προαναφερθείσες περιοχές θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα τίποτα το αξιόλογο. Η θερμοκρασία θα ανέβει ελαφρώς κυρίως στην Νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι Νοτιάδες μέχρι 5-6 μποφόρ.

Επιχειρώντας μία πρόγνωση για το επόμενο Σάββατο(4-10) και με κάθε επιφύλαξη, προσωπικά θεωρώ ότι ο καιρός θα μεταβληθεί εκ νέου αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με αυτές τις ημέρες που διάγουμε. Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία, η νέα αλλαγή θα χαρακτηρίζεται κυρίως από την πτώση της θερμοκρασίας και την στροφή των ανέμων σε βοριάδες με παράλληλη ενίσχυση αυτών. Οι βροχές θα είναι σύντομες και ασθενείς. Τις επόμενες ημέρες η εικόνα θα είναι πιο σαφής για την διαφαινόμενη αλλαγή.

Παρατηρήστε την διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο(4-10) στον προγνωστικό χάρτη των 850hp.