Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Έρχονται βροχές και καταιγίδες...

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες καθώς μετά από ένα διάστημα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών μας επηρέασε μία ψυχρή διαταραχή ρίχνοντας σημαντικά την θερμοκρασία με παράλληλη ενίσχυση του βόρειου ρεύματος. Δυστυχώς, αυτή η διαταραχή συνοδευόταν από ξηρές αέριες μάζες και το μόνο που έδωσαν είναι κρύο με ηλιοφάνεια και εκπληκτική διαύγεια και ορατότητα.
Η εξέλιξη του καιρού παρουσιάζει μέγιστον ενδιαφέρον καθότι μετά το πέρας αυτής της ψυχρής εισβολής αναμένεται μία νέα μεταβολή διαφορετικών χαρακτηριστικών εν σχέσει με την υπάρχουσα. Ένα οργανωμένο χαμηλό από την περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου με τάση να βυθιστεί στα 996hp, αφού πρώτα δώσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες στην Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας από την Πέμπτη και έπειτα προκαλώντας σημαντική ενίσχυση του νοτίου ρεύματος, έντονες βροχές και καταιγίδες,και άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στην νότια και ανατολική Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, αύριο Τετάρτη(10-12) θα επικρατήσουν γενικά καλές καιρικές συνθήκες με αρκετό κρύο τις πρωινές ώρες αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά της χώρας. Δεν αποκλείονται κάποιες ασθενείς βροχές από το απόγευμα στα ΒΔ. Πάντως από το απόγευμα αναμένεται να κυριαρχεί σταδιακώς μία νεφική μάζα προερχόμενη από τον θερμό τομέα του επίμαχου χαμηλού στην ηπειρωτική χώρα.
Οι άνεμοι μέτριοι στο Αιγαίο από ΝΑ διευθύνσεις ενώ στο Ιόνιο θα φθάνουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.
Την Πέμπτη(11-12) στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα αρχικά μόνον νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα. Σταδιακά, τα φαινόμενα θα αρχίζουν να εντείνονται και θα σημειωθούν και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά λίγες νεφώσεις. Σταδιακά όμως και κυρίως προς το βράδυ αναμένεται να πυκνώσουν και να αφήσουν κάποιες ασθενείς βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία σε άνοδο θα φθάσει στην νότια Ελλάδα τους 16-18 βαθμούς ενώ στην βόρεια δεν θα υπερβεί τους 10-11. Οι άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι καθώς προβλέπεται στο Ιόνιο να αγγίξουν τα 9 μποφόρ ίσως τοπικά και τα 10. Στο Αιγαίο οι ΝΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 6-8 μποφόρ.
Την Παρασκευή(12-12) θα επικρατεί κακοκαιρία σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά όπως επίσης και στο Βόρειο Αιγαίο. Χιόνια και μάλιστα πυκνά θα πέφτουν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Αργότερα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα ανατολικά του Αιγαίου. Από το απόγευμα αργά φαίνεται στα κεντρικά και νότια τα φαινόμενα να εξασθενούν. Οι άνεμοι από ΝΑ θα αγγίξουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο με εξασθένηση από το απόγευμα. Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή ο υδράργυρος.
Το Σ/Κ όπως μας κατατοπίζουν οι προγνωστικοί χάρτες φαίνεται ότι θα επικρατήσει άστατος καιρός με σποραδικές βροχές ή και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή. Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία διαφαίνεται νέα ισχυρή μεταβολή του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως την Τρίτη(16-12) με ισχυρές βροχές, ίσως και χιόνια ακόμη και σε κάπως πιο χαμηλά υψόμετρα! Θα δούμε...