Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο καιρός της εβδομάδας...

Δεν μεταβλήθηκαν ιδιαίτερα τα προγνωστικά δεδομένα σε σχέση με της Παρασκευής, όπου είχα συγγράψει το τελευταίο άρθρο. Κατά συνέπεια λοιπόν από αύριο αναμένεται μία σχετική αλλαγή στον καιρό των δυτικών, κεντρικών και βόρειων τμημάτων της χώρας καθότι η ατμόσφαιρα θα καταστεί πιο ασταθής εξαιτίας μίας σχετικής ψυχρής διέλευσης στα ανώτερα στρώματα της σε συνδυασμό με τη θερμή μετωπική επιφάνεια εκ δύσεως. Αναλυτικότερα, για αύριο ο καιρός ήδη από το πρωί στις προαναφερθείσες περιοχές θα είναι συννεφιασμένος που στα δυτικά/ΒΔ θα εκδηλώνονται ασθενείς τοπικές βροχές. Προς το απόγευμα αναμένεται να γενικευτούν κάπως τα φαινόμενα όπου και θα σημειώνονται τοπικές βροχές σε όλα τα εν λόγω τμήματα της χώρας ενώ στα ΒΔ ίσως εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Προς το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι στα δυτικά πρόσκαιρα θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ αλλά γρήγορα θα εξασθενίσουν. Στο Αιγαίο δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα από ανατολικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία περίπου στους 14-20 βαθμούς.
Την Τετάρτη(29-4) και την Πέμπτη(30-4) ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι αίθριος. Τις απογευματινές ώρες όμως στα βόρεια και κεντρικά ελέω της αστάθειας στην ατμόσφαιρα προβλέπεται να συννεφιάσει και να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, ειδικά στα ορεινά. Οι άνεμοι δεν θα αποτελούν εμπόδιο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα ηπειρωτικά.
Η προδιαγραφόμενη ανάπτυξη εμποδιστικών τάσεων στην κεντρο-βόρεια Ευρώπη ενδεχομένως να μεταβάλει τον καιρό στην περιοχή μας από την Παρασκευή(1-5) ευνοώντας δηλαδή την ανάπτυξη μιας διαταραχής στη μαύρη Θάλασσα με τάση να κινηθεί προς την χώρα μας. Κατά πόσο θα συμβεί αυτό θα είμαι σε θέση να υπολογίσω με βεβαιότητα τις επόμενες 1-2 ημέρες.