Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Προοπτική-ανάλυση του καιρού...

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ακριβώς αυτό που έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου, ήτοι από την πρωτομαγιά αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας όπως επίσης και στο ΒΑ Αιγαίο. Η διαφαινόμενη εξέλιξη του καιρού συνίσταται στο γεγονός της ανάπτυξης εκ νέου εμποδιστικών τάσεων στην κεντρο-βόρεια Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αντικυκλώνα-εμποδιστή που εγκαθίσταται στα εν λόγω τμήματα της Ηπείρου με άμεση συνέπεια να παρεμποδίζει τη διέλευση των διαταραχών από τα δυτικά προς τα κεντρικά, και τις εξαναγκάζει να τον παρακάμπτουν από τα βόρεια και εν μέσω αυτών να καταλήγουν κατ' ευθείαν στα ανατολικά τμήματα με νότια κατεύθυνση(βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ακριβή διάταξη του). Σε επίπεδο πλανητικής κυκλοφορίας αυτό που περιέγραψα παραπάνω μεταφράζεται στο γεγονός ότι η χώρα μας θα βρίσκεται στη σκάφη του κύματος Rossby η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών στην επιφάνεια ενώ τα κεντρο-βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα βρίσκονται στη ράχη ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης αντικυκλώνα στην επιφάνεια(κοινώς, η κυκλοφορία ονομάζεται μεσημβρινή). Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η άκρως ΒΔ Ευρώπη θα βρίσκεται υπό την επιρροή της σκάφης του κύματος, και μάλιστα η προδιαγραφόμενες συνθήκες ευνοούν τον σχηματισμό πολύ ισχυρών συστημάτων. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα διατηρήσει την αστάθεια και τις σχετικώς χαμηλές πιέσεις στη χώρα μας καθ' όλη τη διάρκεια του ερχόμενου Σ/Κ που σημαίνει απλά ότι τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στα άκρως ενδιαφέροντα των επόμενων ημερών θα είναι -όπως άφησα να εννοηθεί- η δημιουργία ενός πανίσχυρου χαμηλού στα ΒΔ της Μ. Βρετανίας του οποίου η κεντρική πίεση θα βυθιστεί στα 975hp κάτι που προσιδιάζει "επικίνδυνα" σε κυκλώνα. Το εν λόγω σύστημα θα επιφέρει την Π
αρασκευή(1-5) σημαντική επιδείνωση του καιρού εκεί, με αρκετές βροχές και ανέμους που θα φθάσουν στα ανοιχτά της θάλασσας και τα 9-10 μποφόρ ίσως και λίγο περισσότερο!


Ο παρακάτω προγν.χάρτης καταδεικνύει την κυκλοφορία της ατμ
όσφαιρας στο ισοβαρικό επίπεδο των 300hp(9000m ύψος απ την επιφάνεια κατά μέσο όρο) για την Παρασκευή(1-5). Για να γίνεται ο χάρτης πιο εύληπτος τον επεξεργάστηκα προσπαθώντας να εξηγήσω την προηγηθείσα ανάλυση του καιρού.


(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)