Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Επιδείνωση στη δυτικο-κεντρική Ευρώπη...

Για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς την κεντρο-δυτική Ευρώπη τις επόμενες ώρες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι από σήμερα το απόγευμα και έπειτα αναμένεται να επιδεινωθεί σταδιακά ο καιρός.
Από άποψη κυκλοφορίας παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στα μοντέλα καιρού την εμφάνιση μίας σκάφης χαμηλών πιέσεων αρχής γενομένης από τα ΒΔ της Ευρώπης και την σταδιακή επέκταση της προς την κεντρική Ευρώπη, πρόκειται βεβαίως για ιδιαίτερα εκτεταμένη σκάφη καθότι θα φθάσει το άκρο της έως και τα βόρεια της Αφρικής! Ως άμεσο επακόλουθο αυτής της κατάστασης θα είναι η επέκταση μίας σφήνας υψηλών πιέσεων προς την ΝΑ Ευρώπη και τη χώρα μας και η παράλληλη μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών σε συνδυασμό με σκόνη εξ Αφρικής αλλά και υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. Συνεπώς η δυσφορία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας για τις επόμενες ημέρες.
Όπως έλεγα λοιπόν στην κέντρο-δυτική Ευρώπη οι καιρικές συνθήκες θα είναι αρκετά διαφορετικές. Η διαμόρφωση της ατμόσφαιρας όπως εξήγησα και πιο πριν ευνοεί τον σχηματισμό συνεχόμενων διαταραχών εξ ατλαντικού να διασχίζουν την εν λόγω περιοχή της Ηπείρου προκαλώντας εκεί διαδοχικές κακοκαιρίες.
Συγκεκριμένα, από σήμερα το βράδυ και έπειτα στη Μ. Βρετανία και κυρίως στη Γαλλία μία ατμοσφαιρική διαταραχή με κέντρο τα 1007hp θα προκαλέσει βροχές μέτριας έντασης κατά βάση, με πιθανότητα όμως να ενταθούν περισσότερο κυρίως στην κεντρική Γαλλία. Η θερμοκρασία σε πολύ καλά επίπεδα.
Αύριο, Πέμπτη ο καιρός θα είναι πολύ άστατος με κατά διαστήματα βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία στα δυτικά και νότια της Γερμανίας και κατά περιόδους στις υπόλοιπες κεντρικές περιοχές της Ευρώπης. Η θερμοκρασία από το απόγευμα θα σημειώσει προοδευτική πτώση από τα ΒΔ της Ηπείρου καθώς η κίνηση των χαμηλών προς το εσωτερικό της θα προξενήσει την κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών απ τα ΒΔ του Ατλαντικού με τη μορφή ΒΔ ρεύματος.
Την Παρασκευή(15-5) οι καιρικές συνθήκες θα "αγριέψουν" ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η διαφαινόμενη οργάνωση και ενίσχυση ενός χαμηλού στην Αγγλία με κεντρική πίεση τα 1000hp πρόκειται να δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Αγγλία, τα βόρεια και δυτικά της Γαλλίας και δευτερευόντως στις Γερμανόφωνες περιοχές.
Προς το απόγευμα η κακοκαιρία προβλέπεται να πλήξει και την Ιταλία όπου στα κεντρικά και βόρεια της συγκεκριμένης χώρας θα σημειωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες μεγάλης σχετικά διάρκειας σε συνδυασμό με ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς τοπικά ΒΔ ανέμους. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε ολόκληρη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη καθώς δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε Μ. Βρετανία, και Γαλλία τους 13-15 βαθμούς ενώ καθώς θα οδεύουμε προς το Σ/Κ η πτώση του υδραργύρου θα είναι αισθητή στην Ιταλία έως τα δυτικά Βαλκάνια.
Αξίζει να τονίσω ότι τα μέτωπα βροχών και καταιγίδων το Σ/Κ θα επηρεάσουν τα δυτικά Βαλκάνια όπως επίσης και τη Γερμανία χωρίς όμως προς το παρόν να δείχνουν διατεθειμένα να κινηθούν προς τη χώρα μας καθώς η σφήνα είναι εγκατεστημένη ισχυρώς στην περιοχή μας. Η κάποια πτώση της θερμοκρασίας όμως θα είναι δεδομένη.

Για την Ελλάδα αύριο θα γράψω περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία.