Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ανάλυση ατμ. κυκλοφορίας για τις επόμενες ημέρες...

Θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα γίνει καλοκαιρινός. Ιδίως από το Σ/Κ και έπειτα η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι σε επίπεδα μικρού καύσωνα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε. Υπό την οπτική της κυκλοφοριακής ατμοσφαιρικής διαμόρφωσης φαίνεται όπως όλα δείχνουν η ανάπτυξη ισχυρής αντικυκλωνικής ροής με τη μορφή σφήνας η οποία σε πρώτη φάση θα επεκταθεί προς τα κεντρικά της Ευρώπης αλλά σχετικώς γρήγορα θα στραφεί προς την ανατολική καθώς διερχόμενα χαμηλά βαρομετρικά από τη βόρεια Ευρώπη ουσιαστικά θα την εκτοπίσουν προς εκεί. Το κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω επέκτασης θα είναι βεβαίως οι πολύ θερμές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα ΒΔ της Αφρικής προς την κεντρο-ανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στο ισοβαρικό επίπεδο των 850hp το οποίο είναι από τα σημαντικότερα κριτήρια στον καθορισμό της επιφανειακής θερμοκρασίας, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18-20 βαθμούς κάτι που θα μεταφράζεται στο έδαφος από την Κυριακή και έπειτα στους 34-35 βαθμούς ενώ τοπικά στις κλασικές περιοχές ίσως αγγίξει ο υδράργυρος και τους 37 βαθμούς!!
Στην Ευρώπη η κατάσταση αναμένεται διαφορετική καθώς εκεί η επικράτηση στα ΒΔ και ΒΑ σκάφης χαμηλών πιέσεων θα έχει ως συνέπεια τον σχηματισμό ισχυρών διαταραχών οι οποίες το Σ/Κ αν και προβλέπεται να δώσουν πολλές βροχές κατά διαστήματα στη ΒΔ-Βόρεια-ΒΑ πλευρά της Ευρώπης οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε θερμά επίπεδα καθώς η σφήνα για την οποία μίλησα προηγουμένως θα επηρεάζει πρόσκαιρα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, διαφαίνεται η καθολική επικράτηση Β/ΒΔ ρεύματος στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη με συνέπεια την πτώση της θερμοκρασίας σε φθινοπωρινά επίπεδα! Το ερωτηματικό βέβαια είναι πότε θα δροσιστούμε εμείς; Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες...