Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Άνοδος της θερμοκρασίας το Σ/Κ...

Επανέρχομαι στα συνήθη άρθρα μου, την πρόγνωση του καιρού μετά από ένα ευχάριστο(ελπίζω) διάλειμμα περί ιδεολογικής σύγχυσης. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε πλήρη ανάλυση για τον καιρό καθότι οι επόμενες ημέρες ενδεικνύονται για πιο λεπτομερή ανάλυση της πορείας του καιρού και κατ΄ επέκταση της κυκλοφορίας που αναμένεται να υπερισχύσει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας την επόμενη εβδομάδα. Στο σημείο αυτό καλό είναι να επισημάνω το γεγονός της σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας αρχής γενομένης από αύριο μέχρι και την Τρίτη(26-5).
Συγκεκριμένα, η σφήνα που μίλησα σε προηγούμενο άρθρο μου αναμένεται να επεκταθεί προς την κεντρο-ανατολική Ευρώπη συνοδευόμενη από αρκετά θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα μεταφερθούν αρχικώς στην κεντρική Ευρώπη και δια μέσω της αντικυκλωνικής ροής των ανέμων στα ανώτερα στρώματα θα μεταφερθούν από εκεί στην περιοχή μας. Έτσι, οι θερμοκρασίες αναμένονται το Σ/Κ να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, ιδίως από την Κυριακή(24-5) μέχρι την Τρίτη(26-5) όπου σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές δεν αποκλείεται τα θερμόμετρα να δείξουν τους 34 βαθμούς Κελσίου(όχι τελικά 37 όπως είχα εκτιμήσει αρχικά).
Κάποιες πιθανότητες για μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα πρέπει να αποκλείονται ενώ προσωπικά εκτιμώ ότι το απόγευμα του Σαββάτου ίσως κάποιοι πυρήνες καταιγίδων να εμφανιστούν και στα πεδινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, αν και η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μέτρια έως χαμηλή.

Τα υπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη(26-5) το απόγευμα και έπειτα καθότι -τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία- διαβλέπουν την επέκταση της σφήνας βαθιά προς τα Βόρεια της Ευρώπης με τρόπο που θα ωθήσει την διεύρυνση προς την μαύρη θάλασσα μίας σκάφης χαμηλών πιέσεων όπου η δημιουργία ενός χαμηλού του οποίου ο ψυχρός τομέας θα έλεγα θα αγγίξει την χώρα μας θα προκαλέσει πιθανώς (δεν είναι ακόμα βέβαιο) αστάθεια στα ηπειρωτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και με κάθε επιφύλαξη έντονες. Αν όντως κυλήσουν τα πράγματα έτσι, την Τετάρτη(27-5) η θερμοκρασία δεν πρόκειται να υπερβεί τους 25-27 βαθμούς ενώ στα βόρεια κυρίως αναμένεται εκ νέου αστάθεια.
Τα μοντέλα καιρού εμφανίζουν κάπως αντικρουόμενα δεδομένα για την περαιτέρω εξέλιξη οπότε δεν μπορώ προς το παρόν να εκτιμήσω πέρα από την Τετάρτη, ούτως ή άλλως η πρόγνωση είναι ήδη τολμηρή και περιέχει ένα επίπεδο ρίσκου...