Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ο καιρός της νέας εβδομάδας+προοπτική καύσωνα...

Το κύριο χαρακτηριστικό της κυκλοφοριακής κατάστασης στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα θα είναι κατ' αρχήν η δυναμική ανάπτυξη αντικυκλωνικής ροής στα ΒΔ τμήματα της Ευρώπης και συγκεκριμένα Β-δυτικά της Μ. Βρετανίας, με άμεσο επακόλουθο την εξάπλωση μίας σκάφης χαμηλών πιέσεων στα κέντρο-ανατολικά τμήματα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα αποτελέσει ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό το οποίο προς τα μέσα της εβδομάδας θα μεταφέρει σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ ψυχρές αέριες μάζες από τα Βόρεια έως και τις Γερμανόφωνες χώρες!

Τώρα, η όλη αυτή κατάσταση θα διαμορφώσει τον καιρό της χώρας μας ως εξής:


Κατ' αρχήν, αύριο Τρίτη(2-6) αναμένεται αρκετά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις αρχικά αλλά με σταδιακή ανάπτυξη στα βόρεια και κεντρικά όπου δεν αποκλείεται η εκδήλωση κάποιων βροχών ή και σποραδικών καταιγίδων. Η θερμοκρασία σε ευχάριστα επίπεδα θα κυμανθεί το μεσημέρι περίπου στους 28-32 βαθμούς. Οι άνεμοι αδιάφοροι ως προς τις τιμές τους.


Την Τετάρτη(3-6) ως φαίνεται από όλα τα στοιχεία, η κίνηση προς τη χώρα μας της διαταραχής που θα προκαλέσει κακοκαιρία στα δυτικά Βαλκάνια και την Ιταλία, σε συνδυασμό με την ψυχρή μετωπική επιφάνεια του ισχυρού χαμηλού βαρομετρικού από τα ΒΑ της Ευρώπης θα προξενήσουν την εκδήλωση βροχών ή και τοπικών καταιγίδων σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά, αν και η δυτική, κεντρική και Βόρεια χώρα συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες για κάπως πιο έντονα φαινόμενα! Η θερμοκρασία σε πτώση παντού θα κυμανθεί περί τους 24-28 βαθμούς... ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν στα ΝΔ ενίσχυση από Δ/ΝΔ διευθύνσεις γύρω στα 5-6 μποφόρ.

Την Πέμπτη(4-6) ο καιρός θα είναι βελτιωμένος γενικά εκτός των ανατολικών νησιωτικών τμημάτων της χώρας μας όπου θα σημειώνονται βροχές ή και τοπικές καταιγίδες.
Το απόγευμα αναμένεται αστάθεια εκ νέου στα ηπειρωτικά με βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο παντού.

Τις επόμενες ημέρες θα εξετάσουμε το σενάριο που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ως το πλέον πιθανό για το ερχόμενο Σ/Κ, δηλαδή την ανάπτυξη και επέκταση από τα ΒΔ της Αφρικής προς τα νοτιοανατολικά της Ευρώπης μίας σφήνας που κατά τα φαινόμενα θα μεταφέρει ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες ικανές όπως όλα δείχνουν να προκαλέσουν το πρώτο οριακό επεισόδιο καύσωνα του καλοκαιριού!!