Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ενδιαφέρουσα η εξέλιξη του καιρού...

Μία νέα επέκταση σφήνας από τα ΒΔ της Αφρικής προς την περιοχή μας αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου τη θερμοκρασία στην Ελλάδα, κυρίως όμως αυτή τη φορά στη δυτική, κεντρική και Βόρεια Ελλάδα καθώς το ισχυρό Βόρειο ρεύμα του Αιγαίου θα προστατέψει ως συνήθως τις περισσότερες ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, τα λεγόμενα προσήνεμα ανατολικά και φυσικά τα νησιωτικά τμήματα.
Τα στοιχεία που διαθέτω δεν υπολογίζουν να κρατήσει αυτή η ζέστη(όχι ακριβώς καύσωνας) πολλές ημέρες καθότι διαφαίνεται πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη(18-6) και έπειτα.


Αναλυτικότερα, για αύριο Δευτέρα(15-6) προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός που μόνο προς το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κάποιες αραιές νεφώσεις άνευ σημασίας όπως όλα δείχνουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο ισχυροί έως 6 μποφόρ, τοπικά θα αγγίξουν και τα 7 κυρίως στα Νότια τμήματα του. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα, και κυρίως στα ηπειρωτικά.


Την Τρίτη(16-6) ο καιρός γενικά αίθριος με κάποιες αραιές νεφώσεις προς το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία σε άνοδο σχεδόν παντού αλλά κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια όπου δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να αγγίξει κατά τόπους τους 34-35 βαθμούς.


Την Τετάρτη(17-6) πρόκειται να κορυφωθεί η εν λόγω θερμή αέρια μάζα στην περιοχή μας.
Ο καιρός αρχικώς θα είναι αίθριος παντού. Προς το μεσημέρι όμως και έπειτα φαίνεται με τα σημερινά στοιχεία ότι θα προκληθεί θερμική αστάθεια στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά με έντονες ανοδικές κινήσεις του ανέμου στον κατακόρυφο άξονα που θα συνδυαστεί ως φαίνεται με ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας με συνέπεια την ενδεχόμενη εκδήλωση βροχών ή και σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν παρόμοια με τις προηγούμενες ημέρες. Η θερμοκρασία θα αγγίξει παρά ταύτα τους 35-36 σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές εξαιρουμένων των ανατολικών

Την Πέμπτη(18-6) ακόμα εξετάζεται το θέμα, αλλά είναι σημαντική η πιθανότητα στα βόρεια και κεντρικά να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο αστάθειας κατά το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο περί τα 6 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια και κεντρικά δεν πρόκειται να υπερβεί τους 27-28 βαθμούς.


Στο σημεία αυτό κρίνω σημαντικό να τονίσω την εξέλιξη του καιρού για τα ΝΔ της Ευρώπης που βεβαίως θα το εξετάσω και σε επόμενο άρθρο πιο αναλυτικά, προς το παρόν απλά υπογραμμίζω την εξάπλωση ενός καύσωνα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας όπου στην Ισπανία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός!