Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Επιδείνωση του καιρού από την Τρίτη

Όπως είχα επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μου ο καιρός αναμένεται να αλλάξει άρδην από την Τρίτη και έπειτα, αρχής γενομένης από τα Βόρεια της χώρας μας. Η επέκταση μίας σφήνας προς την κεντρική Ευρώπη θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από την Σκανδιναβία ενώ παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην ανατολική Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα της αλλαγής του ατμοσφαιρικού κυκλοφορικού καθεστώτος, θα είναι ήδη αισθητό από αύριο στη Δυτική Ελλάδα, καθώς αναμένεται στις περιοχές αυτές οι λίγες νεφώσεις το πρωί να πυκνώσουν σχετικά γρήγορα και να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα παραμείνει καλός και θερμός για την εποχή.

Την Τρίτη(13-10) ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση. Οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα ενισχυθούν αρκετά ενώ σταδιακά προς το μεσημέρι θα επεκταθούν προς τα βόρεια της χώρας και θα σημειωθούν και εκεί βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Στη ζώνη των ισχυρών βροχών συμπεριλαμβάνεται και το ανατολικό Αιγαίο όπως και η περιοχή της Πελοποννήσου. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες πρόσκαιρου χαρακτήρα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από ΝΔ διευθύνσεις θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ ενώ στα δυτικά θα στραφούν σε ΒΔ μέχρι 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα βόρεια και κεντρικά, κυρίως προς το μεσημέρι και έπειτα.

Την Τετάρτη(14-10) αν και τα φαινόμενα θα βρίσκονται σε ύφεση, δεν αποκλείεται η εκδήλωση κάποιων βροχών και σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα Ηπειρωτικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά(κορυφές). Η θερμοκρασία θα ευρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς δεν πρόκειται να υπερβεί τους 10-13 στα βόρεια και τους 15-20 στα νότια.