Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Υπερβολές του animal planet...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα από απόψεως σεβασμού προς τον συνάνθρωπο υστερούμε πόσο μάλλον ο σεβασμός που επιδεικνύεται στα ζώα είναι τραγικά ελάχιστος. Συμφωνώ ότι είναι μία από τις συνιστώσες ενός πολιτισμού αλλά και της παιδείας του κοινωνικού συνόλου. Σε κάποιο βαθμό όλα αυτά βέβαια. Διότι η υπερβολή πάντα είναι αρνητική στη ζωή μας.

Έβλεπα χτες στο animal planet την εκπομπή «Η αστυνομία των ζώων» και πραγματικά εξεπλάγην από ένα περιστατικό, ενδεικτικό της υπερβολής και της υπέρβασης των εσκαμμένων. Αυτή η οργάνωση κάνει κατ αρχήν αξιοσέβαστη δουλειά καθώς μεριμνεί για τις συνθήκες διαβίωσης διαφόρων κατοικίδιων ζώων. Κατά την άποψη μου όμως θα πρέπει αποβάλλει την υποκρισία, στην οποία υποπίπτει πολλές φορές.

Το περιστατικό που με έβαλε σε σκέψεις ήταν το εξής: Η οργάνωση δέχτηκε κλήσεις από ανώνυμους πολίτες ότι σε ένα σπίτι κάποιοι σκύλοι δεν έχουν και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι, απέστειλαν τους ειδικούς αστυνόμους για να ελέγξουν την κατάσταση. Μόλις έφτασε αυτή η άτυπη αστυνομία και έλεγξε τον χώρο διέγνωσε κατευθείαν το πρόβλημα: Τα σκυλιά δεν έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον κήπο τους με συνέπεια να γράψει ειδικό πρόστιμο γι αυτό αλλά και να τους επιβάλλει δια νόμου να βάλουν μέχρι την επόμενη μέρα τα προβλεπόμενα. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού προσπαθούσαν να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι τα αφήνουν να μπαίνουν και μέσα στο σπίτι γι αυτό δεν θεώρησαν σημαντικό να τα διαθέσουν ειδικούς χώρους αλλά ο αστυνόμος αμείλικτος τους παρέδωσε την ειδική αναφορά και το πρόστιμο.

Ωραία μέχρι εδώ. Οι σκύλοι φυσικά και έχουν το δικαίωμα να ζουν στα σπίτια τους. Ακόμα μεγαλύτερο δικαίωμα έχουν όμως οι άνθρωποι. Εκείνοι οι άνθρωποι δεν ζούσαν σε κανονικό σπίτι αλλά σε παλιές λυόμενες κατασκευές! Προφανώς, είχαν να κάνουν με άπορους ανθρώπους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους καθημερινά και δεν φάνηκαν τύποι που δεν υπολόγιζαν τους σκύλους καθώς τα ζώα ήταν σε καλή κατάσταση.

Αναρωτιέμαι πως θα ήταν η κατάσταση των σκύλων και που θα ζούσαν αυτοί αν οι άνθρωποι είχαν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ζούσαν αξιοπρεπώς σε ένα κανονικό σπίτι. Οι πιθανότητες να παραλείψουν τους ειδικούς χώρους για τα ζώα θα ήταν αρκετά μικρή. Όταν όμως οι άνθρωποι ζουν λίγο καλύτερα αν όχι όπως τα ζώα δεν μπορεί να έχεις την απαίτηση να εφαρμόζουν κατά γράμμα το νόμο, την στιγμή που δίνεις εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν,ωστε ο στρατός σου να συμπεριφέρεται χειρότερα και από σκύλους άλλους ανθρώπους.

Είπαμε πολιτισμός αλλά ας μην το παραχέσουμε το θέμα…