Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο καιρός της εβδομάδας...

Αλλαγή του καιρού αναμένεται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι υψηλές πιέσεις στα ανατολικά του ατλαντικού ωκεανού, σε συνδυασμό με τις χαμηλές στα Βόρεια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου συμβάλουν στο να μεταφέρονται ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα κεντρικά της Ευρώπης προς την ευρύτερη περιοχή μας. Έντονη αστάθεια φαίνεται ότι θα προκαλέσει ήδη από σήμερα ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα διαπεράσει τη χώρα μας κινούμενο προς ΒΑ πορεία(μαύρη θάλασσα). Το κέντρο αυτού βρίσκεται στα 1005hp και αποτελείται από μία ψυχρή μετωπική επιφάνεια στα νότια από το κέντρο του και από ένα συνεσφιγμένο μέτωπο στα βόρεια. Εμφανώς το τελευταίο θα επηρεάσει την ανατολική Ευρώπη.

Συνέπεια των ανωτέρω θα είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Αρχικά οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάζουν τα δυτικά τμήματα της χώρας, που όμως θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες περιοχές. Κυρίως όμως τα βόρεια και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ από ΝΑ διευθύνσεις. Με την ίδια ένταση θα πνέουν οι άνεμοι και στο Νότιο Αιγαίο από ΝΔ γενικά διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Για αύριο Τρίτη προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή θα οργανώνεται και θα κινείται προς ΒΑ, θα ευνοήσει τη μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών στα ανώτερα κυρίως στρώματα (έως -24 βαθμούς στα 500hp) με αποτέλεσμα την αστάθεια των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Έτσι, προς το μεσημέρι και έπειτα θα εκδηλωθούν εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά καλύτερος. Οι άνεμοι δυτικοί-ΒΔ μέχρι 6 μποφόρ(7αρι στην Κρήτη μόνο).Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Τετάρτη(21-4) το πρωί αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που όμως ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση. Μερική αστάθεια και στις υπόλοιπες περιοχές, με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα αγγίξει τους 20-21 στις περισσότερες περιοχές.

Την Πέμπτη(22-4) και την Παρασκευή(23-4) ο καιρός θα είναι καλύτερος με τοπικές νεφώσεις κυρίως προς το μεσημέρι και έπειτα στα Ηπειρωτικά. Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά και την Παρασκευή στα ΒΔ της Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο φτάνοντας τους 23 βαθμούς στα Ηπειρωτικά.