Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Καλοκαιρία μέχρι την Τρίτη...

Οι σχετικά υψηλές πιέσεις που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα μας απόρροια βεβαίως της πλανητικής κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε η ράχη του κύματος rossby να βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης. Γεγονός που σημαίνει ότι επιφανειακά ευνοεί την ανάπτυξη αντικυκλωνικής ροής πάνω από την χώρα μας με συνέπεια την επικράτηση πολύ καλών καιρικών συνθηκών. Δεδομένου ότι η διάταξη αυτή ευνοεί τη μεταφορά μίας αρκετά θερμής αέριας μάζας προς την περιοχή μας από τα ΒΔ της Αφρικής, υπό τη μορφή του δυτικού-ΝΔ ρεύματος στα ανώρερα κυρίως στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ο καιρός λοιπόν στην Ελλάδα θα είναι καλοκαιρινός και κατα την διάρκει του Σ/Κ. Κατά συνέπεια το Σάββατο αλλά και την Κυριακή ο καιρός γενικά θα είναι αίθριος. Αραιές νεφώσεις όμως πρόκειται κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάνουν την εμφάνιση τους που κατά τόπους θα γίνουν λίγο πιο πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων ορογραφικών καταιγίδων στα ορεινά της Ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια στους 25-αυτό ισχύει για τα ΒΔ- μέχρι και τους 30-31 βαθμούς στις πεδινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα αγγίξει τους 31-33 ίσως και 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας. Ενώ στη Νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα κυμαίνεται γύρω στους 21-25 βαθμούς.

Για την Δευτέρα(31-5) δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά ο καιρός. Θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα ορεινά τις απογευματινές ώρες αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν/ΝΔ μέχρι 5 μποφόρ, ως αποτέλεσμα μίας νέας διαταραχής που θα επηρεάσει από την Τρίτη την χώρα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία ο καιρός προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά από την Τρίτη και έπειτα. Καθώς η επέκταση του αζορικού αντικυκλώνα στα ΒΔ της Ευρώπης θα ευνοήσει την κάθοδο ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών προς την χώρα μας με την μορφή ενός αυλώνα. Η κύρια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα προκαλέσει την κατάσταση αυτή κινούμενη προς την αδριατική από τα βόρεια της Ευρώπης θα ενισχυθεί και θα κινηθεί σταδιακά προς την περιοχή μας. Με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται ότι έχει την δυναμική να προκαλέσει κυρίως όμως στα Βόρεια και κεντρικά βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι της Τρίτης και έπειτα. Πιθανόν να επηρεαστούν και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, κυρίως από την Τετάρτη.