Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Έπεται καύσωνας...


Η κατάσταση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες ευνοεί τη μεταφορά ιδιαίτερα θερμών αερίων μαζών προς την ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας με συνέπεια να έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρώτο σοβαρό θερμό επεισόδιο του φετινού καλοκαιριού. Η αιτία όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους μετεωρολογικούς χάρτες είναι ένας ισχυρός αντικυκλώνας εμποδιστής που θα εισβάλει σαν σφήνα στα ΝΑ της Ευρωπαϊκής Ηπείρου μεταφέροντας τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή της ΒΔ Αφρικής. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα είναι η διάρκεια του καθώς φαίνεται ότι θα διατηρηθεί καθ όλη την διάρκειάς της επόμενης εβδομάδας!

Έτσι από την Παρασκευή αλλά και κατά την διάρκεια του Σ/Κ αναμένεται θερμός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν κατά τόπους χωρίς κάτι το αξιόλογο. Οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου θα απολαμβάνουν ένα βόρειο ρεύμα μέχρι 5 μποφόρ που θα μετριάζει κάπως την ζέστη.. Η θερμοκρασία θα αγγίξει στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 33-35 βαθμούς Κελσίου!

Την Δευτέρα(14-6) ο καιρός αναμένεται ίδιος με το Σ/Κ. Μόνο στα ορεινά προβλέπεται να σημειωθούν το απόγευμα βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες που αργότερα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία στους 35-37 βαθμούς ενώ η ζέστη θα είναι έντονη και κατά την διάρκεια της νύχτας όπου τα επίπεδα δυσφορίας θα είναι υψηλά στα αστικά κυρίως κέντρα.

Για την Τρίτη(15-6) και την Τετάρτη(16-6) καθώς ο εμποδιστής αντικυκλώνας θα εγκαθίσταται ακριβώς πάνω από την χώρα μας θα προκαλέσει νέα αύξηση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία κατά συνέπεια θα αγγίξει τους 38-39 βαθμούς και τοπικά ίσως και τους 40 στις κλασικές στην ζέστη περιοχές. Αφόρητη η ζέστη κατά τη νύχτα.

Πιο ήπιος ο καιρός στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου όπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ των 26-30 βαθμούς।

Για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία, θα αναρτηθεί νέα βελτιωμένη πρόγνωση.