Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη...

Ίσως να φάνηκε περίεργο το ότι η θερμοκρασία στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες θύμισε κάπως το φθινόπωρο με συνέπεια πολλούς από εμάς να είχαμε παράπονα για τον καιρό, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αποκλίνει από τις συνήθεις καιρικές συνθήκες που μπορεί να επικρατήσουν κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Ειδικά δε αν υπολογίσουμε και την περίοδο όπου είχαμε υψηλές θερμοκρασίες στην χώρα μας για αρκετές ημέρες την ώρα που στην Ευρώπη επικρατούσε ψυχρός καιρός και με πολλές βροχές. Λογικά όταν θα υποχωρούσαν οι εμποδιστικές τάσεις θα παίρναμε και εμείς μία γεύση από την Βόρεια Ευρώπη και έτσι και έγινε.

Τώρα, η εξέλιξη του καιρού αναμένεται ενδιαφέρουσα. Το αποκομμένο βαρομετρικό σύστημα που βρίσκεται πάνω από την χώρα μας ουσιαστικά απομακρύνεται αργά από την περιοχή μας και κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Όμως η τάση του καιρού είναι ότι θα αναπτυχθούν εμποδιστικές τάσεις ιδιαίτερα ισχυρές στα δυτικά της Ευρώπης όπου ο αντικυκλώνας-εμποδιστής θα φτάσει μέχρι και την περιοχή της Σκανδιναβίας ουσιαστικά φράσσοντας τα βαρομετρικά συστήματα με την μορφή « Ω» Η κατάσταση αυτή θα εκτυλιχθεί σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μεταφράζοντας τα ανωτέρω για τον καιρό της χώρας μας θα είναι κατά κύριο λόγο φυσιολογικός για την εποχή με επικράτηση του βορείου ρεύματος.

Αναλυτικότερα για αύριο Κυριακή αναμένεται καλός καιρός με λίγες τοπικά νεφώσεις. Σταδιακά όμως στα βόρεια θα πυκνώσουν και είναι δυνατόν να εκδηλωθούν βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Πιθανότητα υπάρχει κυρίως στα ορεινά και για τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 28-30 βαθμούς. Οι άνεμοι άνευ σημασίας.

Την Δευτέρα(28-6) στα βόρεια τα κεντρικά και τα νότια Ηπειρωτικά όπως επίσης και στο βόρειο Αιγαίο ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος. Χαρακτηριστικό θα είναι ο νεφελώδης καιρός με κατά τόπους εκδήλωση βροχών ή και σποραδικών καταιγίδων. Βελτίωση από το βράδυ. Η θερμοκρασία λόγω των βροχών θα πέσει λίγο…

Την Τρίτη έως την Παρασκευή οι πιθανότητες για βροχές μειώνονται σημαντικά εξαιρουμένης ίσως της ΒΑ Ελλάδας ειδικά την Τρίτη, και περιορίζονται στις ορεινές περιοχές για πρόσκαιρα φαινόμενα. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάσει κυρίως προς τα τέλη της εβδομάδας τους 33-34 βαθμούς! Σε καμία όμως περίπτωση δεν φαίνεται να έρχεται καύσωνας για τουλάχιστον 10 από τις επόμενες ημέρες.