Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Φθινόπωρο!


Άκρως φθινοπωρινό αναμένεται το καιρικό σκηνικό για τις επόμενες ημέρες. Ο ισχυρός αντικυκλώνας στα ΒΑ της Ευρώπης κινεί σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Ισλανδίας τα νήματα του καιρού και καθορίζει τον καιρό ολόκληρης σχεδόν της Ευρώπης. Οι εμποδιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στην Κεντρική Ευρώπη έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας στις περιοχές αυτές και τον απρόσμενα καλό καιρό όπου σε πολλές περιοχές της Γερμανίας θα υπερβεί τους 20 βαθμούς η θερμοκρασία!

Σε ότι αφορά την χώρα μας η οποία ξεκάθαρα θα βρεθεί στην σκάφη του πλανητικού κύματος Rossby που σημαίνει πως ο καιρός θα είναι σχεδόν χειμωνιάτικος σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία! Αρχικά, την Τετάρτη(6-10) αναμένεται να επιδεινωθεί ο καιρός από τα ΒΔ της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με παροδικές νεφώσεις και λίγα τοπικά φαινόμενα κυρίως προς το απόγευμα. Η θερμοκρασία αμετάβλητη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.Ένα κλειστό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις εμποδιστικές τάσεις στα κεντρικά της Ευρώπης θα προκαλέσει σύγκλιση αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας(θερμές με ψυχρές αέριες μάζες) με συνέπεια την εκδήλωση ισχυρών φαινομένων κυρίως στα ΒΔ και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα Από την Παρασκευή το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Επίσης προβλέπεται να ενισχυθεί το ΒΑ ρεύμα στο Αιγαίο αγγίζοντας τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη την χώρα.Χιόνια θα πέσουν στις κορυφές των βορείων ορεινών της χώρας. Το Σ/Κ ο καιρός θα βελτιωθεί από πλευράς φαινομένων αλλά οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι κύριο χαρακτηριστικό του καιρού...

Η τάση του καιρού για την επόμενη εβδομάδα είναι η βελτίωση του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα όπου θα κυμανθεί σε πιο υψηλά για την εποχή επίπεδα. Πιθανότητα νέων βροχών στην βόρεια κυρίως χώρα από την Τρίτη προς την Τετάρτη.

Στα αξιοσημείωτα, οι χιονοπτώσεις που αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στην περιοχή της βαλτικής θάλασσας και στα ΒΑ της Ευρώπης καθώς ένα νέο δριμύ για την εποχή ψύχος θα επηρεάσει την ανατολική Ευρώπη ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο.