Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ο Λάκης ο Αριστοφανικός των πληβείων...


Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολούθησα ολόκληρη την εκπομπή του αγαπητού μας Λάκη. Αλλά πρόκειται πλέον από τις κλασικότερες ελληνικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και από τις πιο επιτυχημένες αν λάβουμε υπ όψιν τα μηχανάκια της Agp ή από τα γέλια μίας γριούλας ονόματι «Ανθούλα» που αποτελεί την πιο πιστή φίλη του «Αλ τσαντίρι» . Ίσως είναι ύβρις από την πλευρά μου που προτίμησα να παρακολουθήσω εκείνη την ώρα το Mega και συγκεκριμένα το σήριαλ «Η ζωή μιας παρθένου εγκυμονούσης» . Δεν ξέρω ίσως να βαρέθηκα το γέλιο του Τσαντιριού. Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι θα έβλεπα για ακόμα μία φορά πως ο Λάκης Λαζόπουλος διακωμωδεί τη ζωή της Έφης Σαρρή , την δημόσια ζωή μην παρεξηγηθούμε κιόλας ή κανενός άλλου καθυστερημένου από τις εμφανίσεις που κάνουν αυτοί στην εκπομπή της αναρχικής Ανίτας Πάνια.

Το όρια της σάτιρας τελικά δεν θα λυθούν ποτέ. Ο Λάκης Λαζόπουλος ως γνήσιος Αριστοφανικός χτες έπραξε για ακόμη μία φορά το καθήκον του. Εξευτέλισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τρόπο που να μην αμφισβητείται. Είναι σύνηθες το φαινόμενο αυτό. Είναι παιδί του λαού πρέπει να περάσει το μήνυμα στον κόσμο για την αφύπνιση του. Και αυτό κάνει! Ασχέτως αν το κάνει με βάση το τι περνά ως σάτιρα από τα αφεντικά του. Η προσπάθεια μετράει. Εννοείται πως με τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και με τους πολιτικούς που αξίζουν πχ Κακλαμάνης, εξαίρετος πολιτικός άφησε «πεπραγμένα» ή όπως ο Τσίπρας που ανήκει στην αριστερά άρα είναι αλάνθαστος πολιτικά τα πάει ιδιαίτερα καλά και τιμωρεί σατιρικά βεβαίως όποιον τους κατηγορήσει.

Ο Λάκης της καρδιάς μας το μπαλονάκι ,φροντίζει και το πότε θα μιλήσει σοβαρά και να διακόψει κάθε ξεκατίνιασμα που τόσο ανάγκη έχει το ηλίθιο κοινό του να παρακολουθήσει. Θα δείξει πρεζάκι, φυλακισμένο, ζητιάνο , άρρωστο ανθρώπους γενικά που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας για διάφορους λόγους και θα τους αναδείξει με τρόπο που να συγκινήσει κάθε θεατή του «Αλ τσαντίρι». Βέβαια μεριμνά και ο Αριστοφάνης ο σύγχρονος για να γίνει αυτό με το ειδικό ύφος που παίρνει για την περίσταση. Χτες επί παραδείγματι παρουσίασε ένα παιδάκι ανάπηρο που μπόρεσε να περπατήσει. Σαφώς σπουδαία είδηση. Κακή όμως για να την αναδείξεις μετά από τις διαφημίσεις με τα τραπεζικά δάνεια, τα αυτοκίνητα και όλα τα ωραία της διαφήμισης. Φυσικά, δεν γίνεται τυχαία αυτό . Η αποστολή του Κωμικού μας είναι συγκεκριμένη και την εκτελεί άριστα. Έπειτα επιστρέφει στην σάτιρα και μετά στο τραγούδι. Πόσο καυστική μπορεί να είναι μία σάτιρα που λαϊκίζει τόσο πολύ ενώ μέσα της νιώθει τόσο αριστοκρατική;

Μία εξουσία είναι και ο Λάκης. Μία "Αριστοφανική" εξουσία. Και μάλιστα χτες από τα λίγα που είδα θέλοντας να παρουσιάσει ένα σχόλιο του Θύμιου Καρακατσάνη μπερδεύτηκε πριν το πασάρει και αντί να πει το όνομα του ηθοποιού τον αποκάλεσε «Αριστοφάνη». Από κεκτημένη ταχύτητα βέβαια καθώς ο Θύμιος διεκδικεί το όνομα αυτό μαζί με τον Λάκη! Κατηγόρησε με μένος το ΕΣΡ ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ Αριστοφάνη και έτσι καταλήγει σε παράλογες αποφάσεις σε ότι αφορά την σάτιρα. Αυτό σίγουρα ισχύει. Όμως αυτοί δικαιολογούνται Λάκη είναι ανίδεοι περί του θέματος. Αυτός που δεν δικαιολογείται είναι εκείνος που έχει διαβάσει σε βάθος τον Αριστοφάνη και παρόλα αυτά συνεχίζει να έχει όρια στην σάτιρα του. Αυτός ονομάζεται υποκριτής!

Τέλος πάντων . Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την TV. Όμως έχει διαφορά να είσαι γενικά εναλλακτικός και όχι απλά στην TV. Επίσης, τα ανεκδοτάκια του είναι πετυχημένα -αν και παλιά- τα διασκευάζει τέλεια. Το ταλέντο υπάρχει ως φαίνεται διάχυτο…